Disclaimer l Sitemap     
 

Stoelen repareren

Vergrendeling stoelen

De vergrendeling van de rugleuning is niet het sterkste punt van de klassieke Porsche 912/911 en356C. Zelfs toen de auto destijds nieuw was, versprong de rugleuning af en toe een tandje bij het nemen van een flinke hobbel (bij zwaardere bestuurders)

Een defect aan deze vergrendeling van de rugleuning is dan ook een veel voorkomend euvel.  Tijdens het rijden schiet soms plotseling de rugleuning geheel naar achteren. Dit is uiteraard erg vervelend maar ook gevaarlijk. Ook is het een reden om de auto af te keuren tijdens de APK keuring.

De werking van de vergrendeling

Als men de grendel naar binnen draait,  tilt een as twee tandwielen uit elkaar, hierdoor kan de rugleuning naar achteren bewegen. Als men het grendeltje loslaat zal een veer de as weer terug drukken, waardoor de 2 tandwielen weer in elkaar grijpen.



Kinderziekten

Van 1965 tot plm. 1968 (en eerder bij de 356C) schoof af en toe de grendelarm naar achteren, waardoor de grendel geen druk meer uitoefende op de tandwielen met als gevolg dat de rugleuning naar achteren schoot. 


In plm. 1968 heeft Porsche daarom een pinnetje geplaatst die dit doorschuiven van de grendel moet voorkomen. 



Modificatie

Men kan een dure popperstopper kopen, voor een paar centen (en wat tijd) is het echter ook zelf op te lossen. 

Procedure : Eerst de plaats bepalen waar het gaatje geboord moet worden

Omdat het boren onder deze hoek niet mogelijk is moet de grendel worden doorgedraaid

Hulp van de griptang

Het gaatje is klaar en het borgpennetje is geplaatst. Het borgpennetje is een universeel pennetje, het liefst van staal (men kan eventueel ook een spijker gebruiken) 

Ook is het mogelijk om met een MIG lasapparaat een las op het asje te maken. Ook dan zal het grendel as niet doorschuiven

Problemen met de tandwielen

Soms is het probleem niet alleen opgelost door het plaatsen van het pinnetje maar is er een andere oorzaak, slijtage van de tandwielen of een slappen of gebroken veer. 

Als men de werking van de tandwielen van dichtbij bekijkt, ziet men dat de twee tandwielen maar voor de helft in elkaar schuiven. Als men in het verleden de gewoonte had om het grendeltje niet helemaal naar binnen te draaien tijdens het verstellen van de leuning, zal er eerder slijtage zijn opgetreden. Het schuivende tandwiel uit plm. 1968 lijkt daarom ook iets degelijker te zijn geworden en de beide tandwielen lijken iets beter in elkaar te grijpen.





Mogelijke oplossingen

Het beste kan men de versleten delen vervangen door betere exemplaren. 

912 bezitter Eric van Dijen heeft zijn ingesleten tandwielen voorzichtig dieper uitgeslepen met een Dremel®, zodat ze wél volledig in elkaar grijpen. Het tandwiel heeft dan meer grip. Vanzelfsprekend moeten de tandwielen droog in elkaar grijpen, men mag dus nooit vet gebruiken. 

Helpt bovenstaande niet dan kan men de veer vervangen of eventueel de voorspanning van de veer met een slag verhogen. Het verstellen zal dan wel zwaarder gaan. Ook zou het mogelijk zijn om hulpveren te plaatsen. Eric van Dijen wil dit proberen. De uitkomst zal t.z.t. worden toegevoegd aan deze tekst. Deze truc komt overigens uit een Engels Porscheblad 'Porsche 911 and others' en de bedenker was buitengewoon te spreken over het resultaat.

 

Naar boven l Sitemap

 

   © 2007 - Porsche 912 register Nederland